Украйна отбелязва 25-ата годишнина от обявяването на независимостта си с голям военен парад в центъра на Киев, предаде Франс прес.

Хиляди украинци, сред които войници, гвардейци от силите на вътрешното министерство, части от полицията и граничните войски се събраха в центъра на Киев, за да участват в шествието. 

Президентът на Украйна Петро Порошенко също присъстваше на парада и не пропусна да поздрави своите съграждани за празника.

Очаква се след военния парад по главната киевска улица да мине шествие под наслов „Марш на непобедените”, в което ще се включат участници в източноукраинския конфликт, лекари, демобилизирани ветерани от сраженията и близки на жертвите.

По време на марша ще бъдат показани близо 200 единици военна техника, включително танкове и бронирани коли. Според местни медии за пръв път в него ще се включат бойци от специалните сили и резервисти от армията.

Парадът се провежда на главната улица на Киев до Майдана, който стана символ на проевропейския протест от 2014 г. Тогава беше свален проруският режим на бившия президент Виктор Янукович.