Неизвестни лица стреляха с гранатомет по консулството на Полша в западния украински град Луцк, съобщиха АФП, позовавайки се на украинските власти.

„Експлозия избухна тази нощ на четвъртия етаж от сградата на генералното консулство на Полша в Луцк. По първоначални данни причината е изстрел от противотанков гранатомет“, съобщи в комюнике Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Снимка: EPA

Повредена е част от покрива на сградата, има счупени прозорци.

Полицията потвърди, че по консулството е бил произведен изстрел от отсрещна сграда.

Няма жертви, посочи ССУ и обвини Русия, че стои зад тази „провокация“.

„Само една от страните печели от провокациите срещу Полша, каквито виждаме от време навреме в Украйна – това е Русия“, се казва в съобщението.

Снимка: EPA

Президентът Петро Порошенко „осъди остро стрелбата и разпореди на силите на реда спешно да вземат всички мерки, за да разследват случая и да открият виновниците“, заяви във „Фейсбук“ говорителят на президентската канцелария Святослав Цеголко.

Външният министър на Украйна Павло Климкин изрази възмущение от нападението и обеща виновниците да бъдат наказани.

Според полски медии външното министерство във Варшава е извикало за разговор украинския посланик в Полша. Варшава заяви, че ще изпрати протестна нота до Киев.

Снимка: EPA

„Безспорно става дума за провокация. Въпросът е да разберем от чия страна и каква е била целта“, заяви Павел Солох, оглавяващ Бюрото за национална сигурност към полския държавен глава, цитиран от агенция ПАП.

Полша подкрепи Киев при проевропейските протести на Майдана през 2014 г., довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович. След това Русия анексира украинския полуостров Крим, а в Източна Украйна избухна въоръжен конфликт между Киев и местните проруски бунтовници, напомня АФП.