Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) може да санкционира Украйна и временно да я отстрани от участие в музикалния конкурс „Евровизия” заради скандала с руската представителка Юлия Самойлова. На рускинята ѝ беше отказан достъп до страната в период от три години.

„Подобно поведение на Украйна е абсолютно неприемливо”, заяви генералният директор на ЕСРТ Ингрид Делтонр пред швейцарския таблоид „Блик”.

Делтонр водела преки преговори по този въпрос с премиера на Украйна Володимир Гройсман и с президента на страната Петро Порошенко, така че да може да бъде намерено приемливо решение.

„Дълбоко съжалявам, че „Евровизия” стана жертва на политически игри. Конкурсът трябва да радва милиони хора по света и да ги сближава, а не да разпалва вражди”, отбелязва още Делтонр.

На 22 март стана известно, че Службата за безопасност на Украйна забранява достъпа до страната на Юлия Самойлова за преиод от три години. Причината е, че руската певица е нарушила законите, като не е получила необходимото разрешение от Киев за изнасяне на концерт в Крим през лятото на 2015 г.