Украйна може да поиска екстрадиция на единия от биячите на Околовръстното заради съмнения, че е участвал в извършването на убийства в Донбас. Това съобщи пред bTV съветникът на вътрешния министър на страната Антон Герашченко.

„В качеството ми на депутат, щом научих, че въпросният гражданин е идентифициран и задържан от българските власти, се обърнах към българското посолство в Украйна, както и към украинското външно министерство, в Службата за сигурност и генералната прокуратура с искане да се оформят документите за екстрадиция на въпросното лице в Украйна, за да бъде изправено на съд. За да не може нито той, нито някой друг да идва да воюва против нашата страна”, заяви Антон Герашченко.

От МВнР и от българското посолство в Украйна отрекоха към момента да е постъпило подобно искане за екстрадиция. Интерпол също не го издирва.

Информация и искане за екстрадирането на Близнаков не е постъпвала в украинската прокуратура. Това обяви за bTV говорителят на Генералната прокуратура на Украйна - Владислав Куценко.

Именно тя е органът, който евентуално би поискал от българската държава Близнаков да бъде екстрадиран заради участието му в проруските милиции в Донбас.

Близнаков бил част от спецотряда „Тайфун”
на сепаратистката Донецка народна република, научи bTV от свои източници.

От формированието заявиха, че българинът е бил там само една седмица – с основната цел да си направи десетина снимки за самореклама. Никога не е участвал в бойни действия.

От „Тайфун” не дават по-детайлна информация, но украинският портал „Миротворец” е включил Близнаков в базата си данни с проруски екстремисти, като в неговия „профил” има много снимки с други въоръжени бойци.

Има и информация, че е участвал в убийствата на украински граждани, като обаче за това няма никакво официално потвърждение.

Припомняме ви, че Георги Близнаков, Христо Христов, Александър Гечев и Мартин Марков бяха арестувани за побоя над Васко Наумов в ролята им на охранители на Ивайло Борисов – Ториното, сочен за дясна ръка на Златко Баретата.

Тримата биячи от Околовръстното все още се намират в следствения арест. Очаква се на 8 март съдът да реши съдбата на тримата задържани.

Потребителите в социалните мрежи се обединиха срещу биячите от Околовръстното, а ММА бойци поканиха него и останалите задържани за побоя на „ден на отворените врати”, в рамките на който да покажат способностите си – на ринг и в съотношение „един на един” срещу някой, който е в тяхната категория.