Джулиан Асандж предупреди, че "Уикилийкс" ще публикува още имейли на Хилари Клинтън, пише в. "Гардиън".

Основателят на "Уикилийкс" заяви в телевизионно интервю, че организацията се готви да публикува още имейли от кореспонденцията на Хилари Клинтън от времето, когато е била държавен секретар на САЩ.

Клинтън, която е на път да спечели номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, е разследвана от ФБР дали е нарушила федералните закони, като е използвала личния си имейл за изпращане на класифицирана информация. Новите разкрития вероятно ще налеят вода в мелницата на претендента от Републиканската партия Доналд Тръмп, който често използва темата за нападки срещу Клинтън, отбелязва "Гардиън".

"Уикилийкс" създаде през март архив от документи, в който може да бъде търсена информация и който съдържа 30 322 имейла и приложения, изпратени от и за Клинтън през частния й сървър за електронна поща, докато е била държавен секретар. Документите в обем от 50 457 страници обхващат периода от 30 юни 2010 до 12 август 2014 г., като 7570 от тях са изпратени от Клинтън, когато е била държавен секретар на САЩ , в периода 2009-2013 г., отбелязва още вестникът.

Асандж, известен като яростен критик на Клинтън, призна, че е малко вероятно главният прокурор на САЩ Лорета Линч да я подведе под отговорност. "Това не е възможно. Няма да се случи. Но ФБР може да настоява за отстъпки от евентуална бъдеща администрация на Хилари Клинтън", каза той.

Асандж в миналото е обвинявал Клинтън, че е "либерален, войнствен ястреб". Според него публикуваните от "Уикилийкс" имейли показвали, че тя е водещата фигура във властта, настоявала за отстраняването на Муамар Кадафи въпреки нежеланието на Пентагона.

"Военните са предупреждавали, че след войната ще се стигне до сегашната ситуация. Тя отдавна е либерален войнствен ястреб", каза Асандж.

Той обвини "Гугъл" миналата седмица, че помага на Клинтън за президентската й кампания и вероятно ще бъде възнаграден, ако Клинтън спечели изборите през ноември. Макар че неговите нападки може да бъдат отхвърлени като пристрастни, полемиката около имейлите продължава да преследва Клинтън, отбелязва "Гардиън". Вътрешен доклад от миналата година констатира, че тя е нарушила няколко правителствени правила, като е използвала частен сървър, а не сигурните официални системи за комуникация.

В документа с обем от 78 страници на главния инспектор на Държавния департамент се посочват няколко неизвестни преди това нарушения, включително използване на мобилни устройства за делови цели, без да е проверено дали представляват риск за сигурността, припомня "Гардиън".