Уикилийкс пуснаха първата порция документи от така наречените „Саудитски досиета”. Те съдържат повече от половин милион официални грами и документи на външното министерство на Саудитска Арабия.

„Саудитските досиета повдигнаха капака на тайната диктатура, която скоро отпразнува 100-ното си обезглавяване тази година и носи само нещастия на съседите си” се казва в официално изявление на Джулиан Асандж за „Арабските досиета”

В документите подробно са описани практиките за контрол на медиите в Саудитска Арабия. Методите, които властите използват на местно ниво, са познати като „неутрализиране” и „ограничаване”.

Първата реакция при негативно отразяване в местни медии е да се неутрализира репортажът. Терминът се използва често в разсекретените документи, включително за отделни журналисти и институции. „Неутрализираните” журналисти и институции не са задължени да пишат позитивни коментари за управлението, а по-скоро да се въздържат от негативни новини, които биха повлияли зле на властта.

Друга тактика за „неутрализация” и „ограничаване” е да се закупят стотици абонаменти за дадени издания. От тях се очаква, че в замяна ще върнат жеста като помогнат в пропагандната стратегия на Саудитска Арабия. В един от разсекретените документи се описват подобни абонаменти, които е трябвало да бъдат подновени от 1 януари 2010 година за голяма част от известните арабски издания.

В документите е описан пример, в който на 24 ноември 2011 година от външното министерство на страната са се свързали с посолството на Саудитска Арабия в Египет. Там в местна телевизия гостувал един от големите опоненти на управлението Саад ал-Факих. Тогава на посолството е било разпоредено да се проучи въпросната телевизия и да намери начин да ги накара да сътрудничат. „В противен случай ще трябва да ги считаме за противници на политиките на Кралството”.

Малко след това собственикът на телевизията, Нагиб Суирис, който „не искал да бъде противник”, нарежда на директора да не кани повече ал-Факих като гост. Също така посланикът на Кралството е поканен да бъде гост в същото предаване.

В документите са описани и притесненията на саудитската власт относно „Арабската пролет” през 2011 година. „Арабските досиета” посочват с притеснение, че след падането на Мубарак, египетските медии по-скоро „се водят от общественото мнение, а не го водят”. Решението на този проблем било да помогнат финансово на важни медийни институции в Тунис.

„Арабските досиета” ще се публикуват на порции по няколко хиляди документи в следващите седмици. Днес Уикилийкс публикуваха общо 70 000 документа.