„Уикилийкс” публикува 29 гласови съобщения от комитета на Демократическата партия в САЩ, на които се чува как дарители настояват високопоставени личности да им правят услуги. Един донор изразява своето възмущение към сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, който успя да извоюва нови ценности, които да се защитават в платформата на партията.

На едно от гласовите съобщения се чува жена, която е дарила 300 долара за кампанията на Хилари Клинтън и се е обадила на финансовият директор на партията Андрю Райт. Тя заявява, че е разгневена, защото Демократическата партия се е примирила със либералните възгледи на Сандърс. Тя се възмущава и за това, че философа, демократичен социалист и привърженик на Сандърс Корнел Уест е един от 15-те, които изготвят платформата на партията.

В друго гласово съобщение се чува дългогодишния донор на демократите Бил Иико и бивш посланик на САЩ в Австрия да пита за детайлите около „малка вечеря с президента Обама”.

Това е второто публикуване на кореспонденцията на комитета на Демократическата партия от „Уикилийкс” за по-малко от седмица.

По-рано тази седмица бяха публикувани близо 20 000 имейла. Те разкриха, че определени членове на комитета не са били неутрални по време на изборите за кандидат на партията, а даже са работили, за да помогнат на Клинтън да бъде избрана. В резултат на изтичането на кореспонденцията председателят на комитета Деби Шулц подаде оставка.  

От комитета на Демократическата партия обвиняват Русия за хакването на имейлите с цел да се подпомогне Доналд Тръмп. Кандидатът за президент на републиканците също е обвиняван, че не е разкрил данъчната си информация, защото тя ще покаже връзката му с Русия.

В САЩ е прието всеки кандидат за президент да покаже данъчната си информация, за да покаже, че няма какво да крие. Доналд Тръмп с месеци заявяваше пред медиите, че ще разкрие информацията, но в последствие каза, че няма да го направи, тъй като е подложен на одиторската проверка от Данъчните служби на САЩ. Важно е да се спомене, че 37-мият президент Ричърд Никсън обявява тази информация на обществото, въпреки че в този момент службите го проверяват.

В интервю за Си Ен Ен, основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж отказа да назове източникът или източниците, от които е получил имейлите. Той допълни, че „Уикилийкс” е организация за защита на източниците, затова полагат всякакви усилия да скрият самоличността.

Асандж заяви, че комитета на Демократическата партия и кампанията на Хилари Клинтън използват спекулации за предишни хаквания, за да отклонят вниманието от въпросните имейли, които бяха разпространени тази седмица. Той поставя важния въпрос дали това са инстинктите на Клинтън и на нейните приближени, а именно – когато са изправени пред сериозен политически и вътрешен скандал се опитва да обвини руснаците, китайците или някой друг. Според него, ако това е вярно, този стил на управление може да има своите последици.

Доналд Тръмп не пропусна да отговори на нападките на демократите. Той даже подкани Русия да „открие липсващите 30 000 имейла на комитета на демократите”.