Русия има всички шансове да спечели иска за компенсации заради отказа на България от строителството на АЕЦ „Белене”. Въпреки това руската страна допуска възможността да приеме вместо пари активи на българската Национална електрическа компания (НЕК).

Това съобщава руската държавна агенция ИТАР-ТАСС, като се позовава на неназован „източник от руския ядрен отрасъл, близък до преговорите”, според когото „съществуват всички шансове да бъде спечелен искът” за 1 млрд. евро.

„Ако този иск доведе до банкрут Националната енергийна компания, което е много вероятно, руската страна е готова да приеме активи на НЕК”, цитира агенцията думите на „неназования събеседник”. Според него всички последствия от отказа от строителството на АЕЦ „Белене” са били известни на българската страна.

По-рано днес руското електронно издание Nuclear.ru цитира свой „неназован източник, запознат с преговорите”, според когото Русия няма да предаде изходните данни за руското оборудване и технологии на американската компания „Уестингхаус” за целите на нейната технико-икономическа оценка, необходима за строеж на „хибриден 7-ми блок” на площадката в АЕЦ „Козлодуй”.

Козлодуй-Белене-Козлодуй

София се надяваше на бързо решение за строежа на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй”, за който да използва готовото вече оборудване за АЕЦ „Белене”. Това обаче се оказа невъзможно заради изискванията на Евросъюза, е отбелязал източникът. Руската страна вече обяви, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ „Козлодуй” или да го държи на съхранение, припомня специализираното издание.

„Подаденият от руска страна иск към българската Национална електрическа компания в рамките на проекта АЕЦ ‘Белене’ не означава, че реакторът и другото оборудване не може да бъде използвано в АЕЦ ‘Козлодуй’,” заяви Кирил Комаров зам.-генерален директор на "Росатом" по време на симпозиум на Световната ядрена асоциация в Лондон миналата седмица.

Ако България реши да остави ядреното оборудване на съхранение в Русия, за целта ще е необходимо да се сключи и плати съответният договор, коментира представителят на ядрената индустрия. По думите му на България било предложено разсрочване на плащанията за оборудването и за неговото съхранение за период от две-три години при правителствена гаранция.

През последните няколко месеца по този въпрос нямаше никакво развитие, а през август беше съобщено за договора с „Уестингхаус” за подготовката на техническа и икономическа оценка за 7 блок, който струва 900 000 евро, отбелязва източникът на Nuclear.ru, според който това е напълно неприемливо за руската страна. По думите му „Уестингхаус” е пряк конкурент на „Росатом” и няма да получи нито един документ, свързан с руската технология и оборудване.

Ескалацията

На 11 септември Руската компания „Атомстройекспорт” съобщи, че е увеличила исканите компенсации от НЕК за отказа от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, в рамките на делото което се гледа от Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж.

„Увеличаването на исканите компенсации се обуславя от факта, че на този етап проектът е окончателно прекратен от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да изплати на „Атомстройекспорт” обезщетения за понесените загуби. В тази връзка, новите искания на „Атомстройекспорт” включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта (бел ред. - за АЕЦ „Белене”), стойността на оборудването за целия цикъл на подготовка, загуби и други. Общата сума с увеличените искове за компенсации достига около 1 млрд. евро”, се казваше в комюникето на руската компания.

"Шамар" след "шамар"

Същия ден финансовият министър Симеон Дянков обяви исканията на руската компания за „смешни”.

„Исканията на „Атомстройекспорт” са смешни. Ние ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас” , заяви Симеон Дянков. Според него ситуацията с „Атомстройекспорт” няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации. По думите му случаят е изолиран, „за определена компания с много проблеми в света”.

„Ако трябва пак ще ги пляскаме,” каза Симеон Дянков, който не вярва последният иск да влезе в съда. „Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти ,” каза още Дянков. Той определи претенциите на „Атомстройекспорт” като „някакъв типичен руски опит - дайте да видим дали ще се уплашат”.

На 13 септември министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще поиска обяснение от руския президент относно иска за 1 млрд. евро за АЕЦ „Белене”. Премиерът отхвърли възможността Русия да ни притиска така за проекта „Южен поток”, защото, по думите му, двете страни са уговорили всички детайли по споразумението за тръбопровода и няма какво да се иска повече от България.

Ние стриктно изпълваме всички ангажименти по договора за "Южен поток". По АЕЦ „Белене” продължаваме да водим преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там.

"Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа", обясни премиерът.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови