Във Венецуела 14-годишен ученик почина, след като беше застрелян в главата при антиправителствен протест, съобщиха световните агенции.

Според резултатите от предварителното следствие ученикът е бил ранен в сблъсък между полицията и протестиращи в град Сан Кристобал и е починал на път към болницата.

Снимка на младежа, лежащ в локва кръв, с раница през рамо, докато мъж трескаво се опитва да спре кървенето, разтърси страната.

Една от по-радикалните венецуелски партии веднага призова в четвъртък да бъдат проведени протести в столицата Каракас с искане да бъдат разследвани случаите на ученици, загинали от ръцете на правителството.

Жителите на университетското градче, известно с активните участия в демонстрации, бяха силно разгневени, посочва Асошиейтед прес.

Представители на управляващата партия бързо осъдиха убийството и изказаха съболезнования на семейството. Засега не е известно кой е изстрелял фаталния куршум, според представител на местна правозащитна организация.

Общественото напрежение във Венецуела се засилва на фона на влошаването на икономическата ситуация в страната и ареста миналата седмица на опозиционния кмет на Каракас.

През февруари бе отбелязана една година от мащабните улични протести, при които загинаха над 40 души. През изминалата година недоволството срещу властите се засилва, но лидерите на опозицията засега не са склонни да обявяват протести с мащаба на миналогодишните.