Убитият словашки разследващ журналист бе погребан в сватбения си костюм
Той бе убит докато разследваше сигнали за корупция във връзка с италианската мафия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ян Куциак - погребение
Снимка: Reuters

Стотици души присъстваха на погребението в Стявник, Северна Словакия, на журналиста Ян Куциак, който бе убит докато разследваше сигнали за корупция във връзка с италианската мафия, предаде Франс прес.

27-годишният журналист бе погребан в сватбения си костюм, подобно на годеницата му Мартина Кушнирова, която бе застреляна заедно с него и погребана вчера в булчинската си рокля.

Убийството им съживи дебата за корупцията и свободата на медиите в Словакия и другаде в Европа.

Словашки разследващ репортер беше намерен убит заедно с приятелката муБизнесмен е заплашвал журналиста преди година

Погребалната церемония в малката църква в Стявник започна с прочитане на стихотворение, което Ян Куциак е написал за годеницата си за сватбата им, която щеше да е през май.

Ян Куциак - погребение
Снимка: Reuters

Обръщайки се към близките на убития, сред които бяха негови колеги от информационния сайт aktuality.sk, архиепископът на Братислама Станислав Зволенски говори за нападение над свободата в страната.

"Ако убиецът е мислил, че е могъл да смълчи Ян, сгрешил е. Направил е точно обратното. Нападение над журналист е и нападение над свободата в страната ни. Не бива да го допуснем", заяви архиепископът.

Ян Куциак - погребение
Снимка: Reuters

Ян Куциак бе убит докато се готвеше да публикува статия за предполагаеми връзки между калабрийската мафия Ндрангета и словашкото правителство.

Ян Куциак - погребение
Снимка: Reuters

Няколко часа преди погребението словашката полиция освободи седем италианци, които бяха задържани в четвъртък в рамките на разследването.

Снощи десетки хиляди души, в това число 25 000 в Братислава, участваха в демонстрации против корупцията в Словакия и чужбина.

Протестите след убийството на журналист в Словакия не стихватВ ареста е и италиански бизнесмен, близък до кръговете около премиера Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо обвини опозицията, че използва това убийство като "политически инструмент за изкарване на хората на улицата".

Ян Куциак - погребение
Снимка: Reuters
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре