Кошмарна нощ преживя Мюнхен, след като младеж уби 9 души и рани други 16 в търговски център. Все

Вече са разпознати всички пострадали, сред тях е и наша сънародничка, която е в болница, без опасност за живота.

Българският консул Антоанета Байчева посочи, че става дума за 52-годишна българка, дошла на гости на сестра си. Тя е пострадала при падане в настъпилата паника след стрелбата.

В понеделник ще се наложи да бъде оперирана.

Какво се случи?

Малко преди 4 часа тази сутрин мюнхенската полиция сложи край на извънредното положение в града. Властите обявиха, че нападателят се е самоубил още в първите часове след стрелбата край олимпийския стадион в Мюнхен.

„Около 20:30 часа беше открито тялото на мъж, който, според данните, с които разполагаме е извършил самоубийство. Въз основа на данни от очевидци и на анализа от видеоматериалите, с които разполагаме, вярваме, че това е предполагаемият извършител, когото сме издирвали. Заподозреният е 18-годишен мъж с германска и иранска националност от Мюнхен”, каза шефът на полицията Хубертус Андре.

Драмата започна вчера привечер, когато стрелба отекна в района на „Олимпия мол” в Мюнхен и прилежащия към него ресторант за бързо хранене.

Резултатът беше небивала паника. Мобилните телефони спряха да работят заради претоварване. Властите блокираха целия район и спряха метрото. Появиха се всевъзможни слухове: за координирани атаки на шест места в града, за бомба на централната гара, за трима нападатели вместо един.

Снимка: bTV

Полицията призова хората да запазят хладнокръвие и да си стоят у дома. По улиците на Мюнхен излезе едно от най-смъртоносните антитерористични звена на планетата GSG-9. Терористи не бяха открити. Оказа се, че нападателят е само един - ученик, изпаднал в депресия.

“Не открихме никаква връзка на заподозрения с ИДИЛ. За сметка на това в дома му открихме статии свързани с разполагането на полицаи и случаи на масови убийства. Включително книга със заглавие "Защо децата убиват: Какво се случва в главите на училищните убийци". Изглежда той се е интересувал от подобен род неща”, обяви началникът на криминалната полиция в Бавария Роберт Хаймбергер.

Трима от ранените са в критично състояние. За стотиците оцелели при вчерашния инцидент обаче остават тежки морални травми.

Премиерът на Бавария Хорст Зеерхохер беше категоричен: „Не можем да допуснем несигурността и страхът да превземат нашия живот. Трябва да продължим да живеем живота си и са следваме своите ценности. Наред с демокрацията и върховенството на закона, свободата е нашата най-важна ценност. Трябва да направим всичко възможно за да опазим свободата си”.

Нов Брайвик?

В своето разследване германските власти очертават все по-реална връзка между стрелеца от изминалата вечер и норвежкия убиец Андерш Брайвик.

Вчера се навършиха точно 5 години от масовото убийство в скандинавската страна.

След като взриви кола бомба в Осло, която уби осем души, крайно десният активист Андерш Брайвик отиде на острова Ютоя, където разстреля 69 души - основно тийнейджъри - в детски летен лагер.

Брайвик рани 155 човека. В зловещото си нападение, насочено срещу чужденците и по-конкретно мюсюлманите, той използва карабина „Гюгер мини – 14” и полуавтоматичен пистолет „Глок 17”.

При вчерашното нападение в Мюнхен загинаха 9 души.

По време на атаката, 18-годишният младеж от германско иракски произход използва 9-милиметров пистолет „Глок”.

В раницата му по-късно са отрити над 300 патрона за това оръжие, а при обиска в дома му са открити множество книги, материали и статии за масови убийци, сред които и норвежеца Брайвик.

Малки шахматисти на метри от стрелбата

Минути преди началото на стрелбата Вили Ланге е в търговския център "Олимпия". В централната му част, на метри от вратата се провежда шах турнир за малки ученици с известен гросмайстор.

Вили снима с телефона си: „Към шест без 15 стана нещо неспокойно. Гройсмайсторът отиде към входа, за да се ориентира, към този вход тук. Върна се и каза: всички ученици трябва веднага да излязат от другата страна. И аз тръгнах в тази посока. Когато излязохме, видяхме, че много хора вече са излезли”.

Снимка: bTV

Децата, учителите и родителите напускат сградата организирано и спокойно от другия вход, без да подозират какво се случва на метри от тях.  

Първите изстрели започват в ресторант за бързо хранене. След това стрелецът прекосява улицата и влиза в търговския център. В този момент децата шахматисти вече са на сигурно място.

„За жителите на Мюнхен това е шок. Трябваше да се прибера пеша вкъщи, да не напускам жилището, да се избягват обществени места, имаше подозрения  и за друга престрелка. Всички бяха много изплашени, защото Мюнхен е сигурен град”, разказва Вили. 

Вили Ланге днес се върна на мястото на престрелката. Направиха го и много други, за да почетат жертвите. Повечето от тях са все още ученици.