Подсъдимият за масовото убийство на 17 юни в църква в Чарлстън, Южна Каролина, иска да се признае за виновен по обвиненията в престъпления от омраза, заяви неговият адвокат в щатския съд в Южна Каролина, където 21-годишният Дилан Руф се яви вчера за първи път, предаде ДПА.

Срещу Руф, който е бял, за смъртта на девет афроамериканци при стрелбата в църквата са повдигнати 33 федерални обвинения за престъпления от омраза, нарушения на гражданските права и престъпления, свързани с огнестрено оръжие, които могат да му донесат смъртна присъда.

Отделно срещу него са повдигнати и щатски обвинения за убийство и притежание на огнестрелно оръжие. Руф отговаряше едносрично на малкото въпроси на федералния съдия.

Запитан дали разбира обвиненията, той отговори "да". Защитникът Дейвид Брук каза на на съдията, че неговият клиент иска да пледира виновен, но защитата предпочита да изчака решението на федералните прокурори.

Заместник-прокурорът Нейтън Уилямс заяви, че прокуратурата още се колебае дали да иска смъртна присъда. В резултат съдията записа, че Руф пледира "невинен".

Защитата може да промени това в хода на процеса.