Убиецът на британската депутатка Джо Кокс е бил „верен привърженик" на неонацистка група в Съединените щати, предадоха световните агенции.

52-годишния Томас Меър имал „дълга история с белия национализъм".

Според информацията, добита от Южния център за правна защита на бедните, той е бил верен привърженик на Националния Съюз, първата неонацистка организация в Америка. Полицията разследва случая.

С бдения, цветя и свещи стотици хора почетоха паметта на Джо Кокс. Опечалени изпълниха църквата в Бърстол - градче в графство Йоркшир, където 41-годишната депутатка бе намушкана и простреляна на улицата от 52-годишен мъж. Бдения се състояха в Уестминстър, пред парламента, както и на много места в Европа. Редица политици изказаха съболезнования, сред тях са британският премиер Дейвид Камерън, лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и американският държавен секретар Джон Кери. Съпругът на убитата майка на две деца каза, че тя се е борила за "по-добър свят".

"Един от добродетелите на парламентарната ни демокрация е всекидневната на депутатите до хората, които те представляват. Джо беше в парламента само от година, но направи огромно впечатление, беше много харесвана от всички там”, коментира Джордж Осбърн, финансов министър на Великобритания .

Инцидентът спря кампанията за референдума във Великобритания за напускане на Европейския съюз.