Планът на премиера Дейвид Камерън за промени в договорите на Европейския съюз в рамките на предоговарянето на отношенията на Великобритания със съюза е "мисия невъзможна", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за британския вестник "Гардиън".

Камерън обеща, че ако бъде преизбран през май, ще реформира връзките на Великобритания с ЕС преди референдума за членството й в края на 2017 г. и каза, че според него ще са необходими промени в договорите за адаптиране на регулациите в области като имиграцията.

"Интуицията ми подсказва, че промяна в договорите е почти невъзможна мисия, тъй като нещата не се свеждат само до рационалност и добра аргументация", каза Туск.

В процеса на ратификация е необходимо единодушие на 28-те страни, съгласието на Европейския парламент, на28-те национални парламента.

"Да се каже, че това е кутията на Пандора, би било твърде слабо", добави председателят на Европейския съвет.

Първата реакция на страните в ЕС във връзка с евентуален процес на променяне на договора в този контекст беше еднозначна - те не искат сега никакви дискусии за промени. Трябва да търсим добро решение за Камерън и Великобритания в рамките на действащото законодателство, смята Туск.

Европа има нужда от Обединеното кралство. За мен няма по-очевидна политическа теза от тази. А според мен, макар че не аз решавам, и Обединеното кралство се нуждае от Европа, допълни той.