Турция може да спре използването на World Wide Web (www) и да създаде свой собствен интернет-протокол ttt, съобщава „Хюриет” като се позова на изказване на транспортния министър Лютви Елван.

„Други страни също може да създадат собствени системи, няколко страни-членки на ЕС имат желанието да създадат собствени интернет протоколи. Тези действия може да отделят интернет системите една от друга. Социалните мрежи са американски, ето защо европейските страни, начело с Германия и Франция имат проблем с това”, заяви министърът.

Според него трябва да има „международни правила за словото”.

Ако турското правителство реализира плана си, южната ни съседка ще се нареди до Китай, Иран и Северна Корея, които също имат свои алтернативни мрежи със строг държавен контрол.

Изказването на Елван идва след няколко опита на Анкара да спре достъпа до социалната мрежа Twitter и сайта за видеосподеляне YouTube.

В тях се появиха СРС записи, за които се твърди, че са с участието на премиера Реджеп Ердоган, високопоставени политици и военни и в тях се разискват корупционни схеми и планове за военна интервенция в Сирия.