Договорът за изграждане на втората ядрена централа в Турция беше подписан тази вечер в Анкара. Подписите си под контракта положиха министър-председателите на Турция и Япония Реджеп Ердоган и Шиндзо Абе, предаде БГНЕС.

Централата в град Синоп на брега на Черно море ще бъде изградена от френско-японски консорциум и ще струва 22 милиарда долара (над 16 милиарда евро).

В изявление пред медиите Ердоган приветства подписването на документа, което представлява „много важна крачка по пътя към стратегическо партньорство" между двете страни.

Турският премиер отново подчерта доверието си в японската ядрена технология, независимо от инцидента в АЕЦ „Фукушима” през 2011 г. „Ние взехме това решение въпреки инцидента. Това, което стана във Фукушима, разтревожи всички ни, но това са неща, които могат да се случат. Сега вече се прилагат по-ефикасни мерки, свързани с новите технологии,” посочи Ердоган.

Японският му колега заяви, че неговата страна си е взела поуки от тежкия инцидент и ще работи за укрепването на нормите за ядрена безопасност на най-високо равнище.