Турското външно министерство извика германския посланик в Анкара, за да изрази неодобрение от решението за отмяна на реч на турския правосъден министър Бекир Боздаг в Германия, заявиха източници от министерството, цитирани от Ройтерс.

Решението да бъде извикан посланикът е било взето от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

По-рано днес южният град Гагенау забрани на Боздаг да присъства на митинг в подкрепа на спорния референдум за конституционни промени в Турция, които ще разширят пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В Германия живее най-многобройната турска диаспора – около половината от от близо 3-те млн. турци, живеещи в Германия, имат право да гласуват на референдума, който ще се състои на 16 април.

Именно на митинга Боздаг, който е член на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, трябваше да изнесе реч.

„Преценихме, че ситуацията може да стане много опасна“, каза кметът на града Михаел Пфайфър, който подчерта, че решението за отмяна на митинга не е политическо.

Кметът посочи, че местните власти са били единодушни, че присъствието на Боздаг означава, че има вероятност да присъстват повече хора, отколкото мястото за митинга може да побере.

„Антидемократични подходи като отмяната на моето обръщение, като се използва като извинение размерът на мястото на паркиране, са неприемливи – заяви Боздаг пред репортери в Страсбург. – Отмених срещата си с германския министър на правосъдието след това развитие и ще се върна в Турция“.

Същевременно град Кьолн обяви, че няма да даде разрешение за предвидена за неделя среща с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи в зала на общинско кметство, съобщи АФП.

Напрежението в отношенията между Германия и Турция се засили след опита за преврат в Турция през юли. Най-новата конфликтна тема е свързана с поставянето през февруари в предварителен арест в Турция на кореспондента на в. „Велт“ Дениз Юджел, обвинен в „терористична“ пропаганда, припомня АФП.

Отношението на Турция към германски журналист от турски произход сериозно навреди на двустранните отношения, заяви германският външен министър Зигмар Габриел по време на посещение в Киев, предаде Ройтерс.