Турското външно министерство предупреди днес турските граждани, които живеят в Германия или планират да я посетят, да бъдат предпазливи по време на напрегнатата предизборна кампания в тази страна, предаде ДПА.

Политическите лидери в Германия основават предизборните си кампании на антитурски подход и блокират членството на нашата страна в ЕС, се посочва в съобщението.

Министерството заявява, че страната от известно време е под влиянието на нарастваща крайнодясна и расистка реторика.

Институцията съветва турските граждани да действат отговорно в случаи на ксенофобски и расистки прояви, както и вербални атаки, посочва в. "Дейли Сабах".

Гражданите трябва да избягват дискусии с политическо съдържание, партийни митинги преди предстоящите избори и събития, организирани от терористични групировки в Германия, посочва министерството.

Анкара обвинява Германия, че закриля терористични групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която Турция обвинява за неуспешния опит за преврат миналата година. ПКК е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, а ФЕТО - само от Анкара.

В съобщението се споменава и за неотдавнашни пожари в жилищни сгради в населени предимно в турци квартали, за част от които се подозира, че са палежи, извършени от расисти.

Гражданите са съветвани също да следят за нови съобщения от турското външно министерство, посолството в Берлин и другите консулства в Германия.