Опитът за преврат в Турция е пресечен, макар на места все още да има съпротива, заяви говорителят на националното разузнаване (МИТ) Нух Йълмаз. Всичко ще приключи до сутринта, увери той по телевизия Ен Ти Ви и добави, че метежът бил извършен от група от Военновъздушните сили.

По думите му всички участвали в метежа ще бъдат съдени за държавна измяна.

Според говорителя специалните служби са задържали 13 души във военни униформи, които се опитвали да проникнат в президентския дворец в Анкара.

Около 30 военнослужещи, които са били част от групата на метежниците, пък предадоха оръжията си, след като бяха обкръжени от полицаи на истанбулския площад „Таксим”, информира Ройтерс.

Самолетът на президента Реджеп Тайип Ердоган, който беше застигнат от събитията в курорта Мармарис, кацна на летище „Ататюрк” в Истанбул.

Началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили, за когото по-рано бе съобщено, че е взет за заложник, продължава да изпълнява задълженията си, съобщи Йълмаз.

„Той изпълнява своите задължение и благодарение на това успяхме да предотвратим опит за преврат”, добави говорителят на МИТ.