Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа новата редакция на спорния закон, който дава по-големи права на турската разузнавателна агенция (MIT).

Законът, който влезе в сила с публикуването си днес в държавен вестник, бе гласуван в четвъртък от парламента. Опозицията, която остро го разкритикува, предвижда да го оспори пред Конституционния съд, предаде АФП.

Текстът, внесен преди общинските избори на 30 март, спечелени от управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган, предизвика много критики и държавният глава поиска той да бъде преработен. В новия вариант, вече подписан от Гюл, разузнавателните служби са поставени под контрола на парламента, където специална комисия ще бъде натоварена да следи MIT, полицията и разузнавателните служби на жандармерията.

Новият закон дава право на MIT да послушва телефонни разговори и да събира сведения във връзка с "тероризма, международните престъпления и чуждото разузнаване". Той дава и съдебен имунитет на членовете на MIT в упражняване на техните функции и предвижда присъди до 10 г. затвор за разпространяване на поверителни документи на MIT.