Турските власти са близо до пълното идентифициране на нападателя, убил 39 души в нощния клуб „Рейна” в Истанбул, съобщи турският вицепремиер и правителствен говорител Нуман Куртулмуш, цитиран от Ройтерс.

„Открита е информация за пръстовите отпечатъци и външния вид на терориста. В процеса, който ще последва, ще бъде извършена работа за бързото му идентифициране”, каза Куртулмуш на пресконференция след правителствено заседание в двореца на президента Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на вицепремиера е ясно, че военната операция на Турция в Сирия е разгневила терористичните групировки и онези, които стоят зад тях.

Офанзивата обаче ще продължи, докато всички заплахи за Турция бъдат премахнати, посочи той.

„2017 г. ще бъде по-спокойна. Ще поставим на колене всички терористични организации,” закани се правителственият говорител, цитиран от електронното издание на турския в. „Биргюн”.

Запитан дали извънредното положение в Турция ще бъде удължено след 18 януари, когато изтича определеният му срок, вицепремиерът каза, че това не е било тема на днешното заседание на Министерския съвет.

Той добави обаче, че извънредното положение ще продължи толкова, колкото бъде нужно.

Според Куртулмуш също така има значителни различия между нападението на 1 януари и предишните атаки в Турция. По думите му атентатът е бил извършен, за да създаде разделения в турското общество.