Турските власти разположиха в Истанбул 1800 спецполицаи от съседни окръзи.

Полицията е получила нареждане да сваля хеликоптери, които излитат без разрешение. По улиците има засилени полицейски патрули.

Чистката продължава – около 8000 полицаи от цялата страна са отстранени от длъжност за предполагаеми връзки с метежниците.

Задържан е и началникът на истанбулската академия на военновъздушните сили генерал Фатих Алпай.

Снимка: Reuters

Министерството на вътрешните работи съобщи, че при опита за преврат от петък срещу събота са загинали най-малко 290 души.

Междувременно, по време на операция в един от истанбулските квартали, полицията намери тайник с оръжие, заровено от подкрепящите преврата войници.

Прокуратурата в Истанбул е започнала разследване по възможен „опит за преврат и гражданска война“.

През изминалата нощ привърженици на властта отново организираха демонстрации в града в отговор на призива на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

Държавният глава призова поддръжниците си да останат по улиците поне седмица. Министър-председателят Бинали Йълдъръм също призова народа си да излезе по улиците на цялата страна, за да отпразнува демокрацията и победата над опита за преврат. Той призова турците да останат спокойни.

Снимка: Reuters

Твърде вероятно е да има демонстрации и шествия и през следващите дни, но снощната беше по-малобройна от първата, предаде Нанев.

Вижте повече във видеото:

Вчера, малко преди протестите, Ердоган присъства на погребение на част от жертвите в Истанбул и дори носи един от ковчезите.

Снимка: Reuters

Множеството започна да скандира, че иска смъртно наказание, а президентът подчерта, че ще вземе под внимание желанието на хората, разказа специалният ни пратеник.

„Вярвам, че правителството ще обсъди този въпрос с опозиционните партии и определено ще бъде взето решение. Това решение не може да бъде отлагано дълго, защото онези, които организират преврат срещу държавата, трябва да си платят“, заяви Ердоган.

На този фон българският архимандрит в Истанбул – Йоан, коментира: „Всички се вълнуват от случилото се, не гледат с добро око на него, това, което виждаме, е неприятно за никого, независимо от каква религия е“.

Трагедиите като тази в Ница не са плод на обикновения мюсюлманин, това не е плод на официалната мюсюлманска религия, това е плод на хора, които нямат никакво виждане за живота“, посочи той във връзка със скандиранията „Аллах е велик!“ по улиците на турските градове.

Вижте повече за настроенията на християните в Истанбул:

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен