Турските власти са освободили 758 от 989 военнослужещи, задържани по-рано по подозрение, че са участвали в неуспешния опит за военен преврат от вечерта на 15 срещу 16 юли, предаде Анадолската агенция. На съд ще отидат 231 военнослужещи.

Повечето задържани и освободени днес са курсанти във военни училища. Зад решетките остават предимно висши офицери и генерали. Пентагонът днес отхвърли изявленията на Ердоган, че американски генерали са подкрепили метежа.  Турският президент хвърли това обвинение, след като командващият американските части зад граница изрази безпокойство от ареста на толкова много военни.

На митинг в Анкара Ердоган отново размаха пръст на западните страни:

„Искам изрично да кажа - всяка страна и всеки лидер, които не ги е грижа за развитието на турската демокрация, за правото на хората да живеят и за бъдещето на нашия народ, а повече се притесняват за съдбата на превратаджиите, не са наши приятели. И те трябва да знаят това”, каза Ердоган.

Той се отказа от всички съдебни искове за обида на личността му. Само в Турция заведените дела са над 1800. Тази вечер в Кьолн ще се проведе голяма демонстрация в негова подкрепа на Ердоган. Готвят се и контрамитинги.