Турските власти не пуснаха Сергей Станишев на посещение при Селяхаттин Демирташ
Делегацията от десетина членове от Партията на европейските социалисти искала да се види с лидера на прокюрдската партия, но турската жандармерия блокирала пътя към затвора
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    3
2111231645.jpg

Турските власти не допуснаха делегация от местни парламентаристи и евродепутати, включително лидерът на ПЕС Сергей Станишев, да посетят арестувания лидер на основната прокюрдска партия Селяхатин Демиртташ.

Делегацията от десетина членове от Партията на европейските социалисти искала да се види с лидера на партията, но турската жандармерия блокирала пътя към затвора, поради което евродепутатите дали импровизирана пресконференция на пътя.

В затвора били допуснати единствено адвокатите на Демирташ.

Лидерът на НДП е един от десетимата депутати от партията, които бяха арестувани в началото на месеца. Те са обвинени в членство или насърчаване дейността на забранената от закона Кюрдска работническа партия. „Той не е изоставен, той не е сам, нашето политическо семейство е солидарно с него”, заяви пред медиите българският евродепутат Сергей Станишев.

Той добави, че „няма да има компромис" по политическите критерии, които Турция трябва да изпълни по пътя си към Евросъюза.

Кюрдите в Турция: Против метежа, но и против ЕрдоганПартията на Селяхаттин Демирташ се опасява от злоупотреби по време на извънредното положение

Междувременно турските власти са уволнили още 15 хил. държавни служители, военни, полицаи и други чиновници и са закрили над 500 институции заради предполагаеми връзки с неуспешния опит за преврат през юли месец.

Анкара и Брюксел са в обтегнати взаимоотношения – Европейският парламент ще обсъжда потенциалното замразяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

  • 2
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре