Турските сили за сигурност са открили седем тона амониев нитрат в скривалище на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Мардин. Предполага се, че веществото, което е било разпределено в 1140 чувала, е било предназначено за направата на експлозиви за бомбени нападения.

Същевременно, при сблъсъци в Югоизточна Турция край границата с Ирак, са били убити седем членове на ПКК, съобщиха турски медии, цитирани от Ройтерс.

Двама турски войници също са пострадали при сблъсъците, които започнали, след като бойците на ПКК открили огън по турските военни, предаде агенция Доган.

Частната телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщава междувременно, че при операция на силите за сигурност в окръг Хаккяри през последните дни са били намерени и унищожени три автомобила на ПКК, включително един камион, натоварени с експлозиви.

Унищожени са били и обекти, използвани като укрития и складове от кюрдските бойци, съобщи валийството на Хаккяри.

Насилието в Югоизточна Турция се увеличи след прекратяване на двугодишното примирие между турската държава и ПКК през юли 2015 г.

ПКК е разглеждана като терористична организация от САЩ, ЕС и Турция. Групировката води въоръжена кампания срещу турската държава от 1984 г. насам.