Самолети на турската армия бяха вдигнати по тревога след сигнал, че два плавателни съда на бреговата охрана се опитват да стигнат до гръцки териториални води, съобщи турската агенция Доган.

Това се случва пет дни след неуспешния опит за преврат в страната.

Изтребителите били изпратени след съобщение, че двата съда са засечени недалеч от гръцките територални води.

Те обаче напуснаха зоната, без да видят кораби, съобщи Доган, цитирана от АФП.

Министерството на вътрешните работи заяви пред Анадолската агенция, че нито един кораб на бреговата охрана не е бил отвличан от метежниците.

„С изключение на избягалите [в Гърция осем] войници, нито един хеликоптер, нито един самолет, нито един кораб не липсва“, заяви пред АФП анонимен представител.

От своя страна говорител на заместник-министъра на отбраната на Гърция заяви пред АФП, че нито един турски кораб не е навлизал в гръцки териториални води.

Вчера британският в. „Таймс“ писа, че най-малко 14 кораба на турския военноморски флот са в открито море и с тях не може да се установи връзка, а турските власти се опасяват, че техните командири може да са участници в опита за военен преврат и да се опитват да избягат в друга страна.

В неделя журналистът от турската телевизия Си Ен Ен Тюрк Сердар Тунджер обяви в „Туитър“, че 42 хеликоптера на армията са изчезнали преди и по време на опита за преврат.

Междувременно властите в Северна Гърция съобщиха, че осемте турски военни офицери, които искат убежище в страната, са били преместени в друг полицейски арест от съображения за сигурност.