Турският премиер Бинали Йълдъръм е на мнение, че не е правилно да се взема прибързано решение за смъртното наказание, но Турция не може да пренебрегне исканията на собствения си народ.

На протестите след опита за преврат в страната многократно се чуваха призиви за смъртно наказание за онези, които са се опитали да свалят правителството, посочва Ройтерс, като припомня, че страната е премахнала смъртното наказание заради усилията да се присъедини към ЕС.

Йълдъръм подчерта също, че евентуално връщане на смъртното наказание би изисквало конституционни промени.

Турският премиер призова също САЩ да екстрадират живеещия там ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат.

 „Ще бъдем разочаровани, ако нашите (американски) приятели ни кажат да представим доказателства, въпреки че членове на тази организация се опитват да разрушат избрано правителство под инструкциите на този човек”, каза Йълдъръм.

Ройтерс припомня, че Гюлен категорично отрича каквото и да е участие в опита за преврат. Американският държавен секретар Джон Кери заяви в Брюксел, че Анкара трябва да предостави достоверни доказателства, когато изисква екстрадицията на Гюлен.

7543 души, сред които 6038 военнослужещи, са задържаните във връзка с опита за преврат в Турция, съобщи още Йълдъръм след заседание на правителството. Премиерът каза още, че жертвите на преврата към момента са 208 души, а близо 1500 са ранените.

Същевременно телевизия „Хабертюрк“ съобщи, че началникът на истанбулската академия на военновъздушните сили генерал Фатих Алпай е задържан по обвинение за участие в опита за преврат.

По-късно стана ясно, че полицейски части провеждат специална операция в щаба на командването на военноморския флот на Турция, разположен в град Гьолджук в окръг Коджаели. За задържани в хода на спецоперацията засега не се споменава.

Премиерът увери също, че финансовата система на страната работи гладко и централната банка е готова да предприеме всички мерки за гарантиране на стабилността й.

Йълдъръм призова гражданите да се въздържат от действия, които могат да навредят на турската армия и на военните.

Междувременно се появи информация за евакуация на сградата на турския парламент. Според данните сградата се евакуира след получена информация за готвено нападение. Това съобщиха местни медии, позовавайки се на депутат. Засега няма повече информация.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен