Българският премиер Бойко Борисов влиза в ролята на посредник между Турция и Европейския съюз. Турция използва посещението му в Истанбул, за да отправи предупреждение за рисковете за Европа, ако не се приложи споразумението за либерализиране на визовия режим.

Визитата съвпадна и с поредния кървав атентат в Турция. При нападение в Югоизточната част на страната загинаха 11 души, а близо 80 бяха ранени.

Трагедията в град Джизре не осуети планираните срещи. Борисов пристигна по покана на колегата си Йълдъръм, но изненадващо беше приет на четири очи и от президента Ердоган. Основната тема на разговор беше бежанската криза.

В хода на разговорите стана ясно, че основен фактор за решаване на бежанската криза в Европа ще бъде облекчаването на визовия режим за Турция.

„Ще направим всичко, което е по силите и възможностите ни да намалим товара на гърба на България”, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм при срещата си със своя българския колега Бойко Борисов, която продължи повече от час.

В момента Турция, в която вече има над 3 млн. мигранти, препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия, посочи пък Борисов.  

„Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докога Турция ще успява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕС за мигрантите (...) Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение и с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент. Когато сме имали претенции към турците, сме ги казвали”, коментира той.

„Лошо-хубаво, това споразумение в пъти ще намали натиска към Европа. Аз бях на този Съвет, когато всичките – тогава 28 държави, гласувахме за това споразумение. Надявам се дипломатите да надделеят и да намерят решение, защото добра война няма. А не се ли реши по дипломатически път този конфликт, тя е неизбежна.

Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата с мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще започнем да приемаме на летище „София” десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа”, подчерта премиерът.

По думите му двустранните договорености няма да доведат до разрешаване на глобалния проблем и е крайно време за общоевропейско решение и проява на истинска европейска солидарност не само с най-уязвимите държави-членки, но и със съседите на ЕС.

„Ако ние гарантираме само границата си с Турция, кой ще гарантира гръцката, македонската граници? Надявам се реализмът да надделее над национализма и популизма”, каза премиерът Борисов.

Снимка: Пресцентър на МС

Йълдъръм също подчерта, че мигрантската криза има глобално измерение и призова европейските лидери „да разберат, че настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите”.

Той също посочи, че влизането в сила на споразумението между ЕС и Турция за либерализиране на визите е от „жизненоважно значение”. По план това трябва да стане в края на октомври.

„Ако споразуменията за реадмисия и за либерализиране на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск”, заяви Йълдъръм.

По време на изявленията пред журналисти Йълдъръм наричаше Борисов „моя приятел” и му благодари за подкрепата при опита за военен преврат в Турция.

След срещата между двамата пък стана ясно, че скоро на посещение у нас се очаква да пристигне турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала.

Утре премиерът Борисов ще се срещне с германският канцлер Ангела Меркел.  Темата отново ще бъде мигрантската вълна.

Бежанската криза се оказва отново една от най-трудните теми в консултациите между европейските лидери тази седмица. От понеделник германският канцлер провежда поредица от срещи, за да събере предложения за бъдещето на Европа след референдума във Великобритания.

Меркел иска да чуе и позициите на държавите преди срещата на върха в Братислава през септември.

Днес за Меркел бе една от най-трудните й визити. В Полша германският канцлер се срещна с ръководителите на Вишеградската група, които категорично се противопоставят на политиката на Германия към бежанците, не приемат квотите за разпределение на бежанците и искат повече финансиране от Брюксел. Полша обаче днес призова за компромис. 

Тази вечер Меркел продължава консултациите с ръководителите на скандинавските държави и Холандия. Утре е срещата й с Австрия, Хърватия, Словения и България.