Турският премиер: САЩ наказват обикновените граждани със спирането на визовите услуги
Това е неуместно, коментира Бинали Йълдъръм
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Бинали Йълдъръм
Снимка: EPA

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че решението на Съединените щати да спрат визовите услуги в Турция наказва обикновените граждани, което е неуместно, предаде Ройтерс.

Американското посолство в Анкара обяви в неделя, че временно спира всички неимиграционни визови услуги заради ареста на служител в американското консулство в Истанбул миналата седмица.

Турският премиер изтъкна, че проблемът трябва да бъде разрешен незабавно. Йълдъръм говори пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието, посочва турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Вчера във видеопослание посланикът на САЩ в Турция Джон Бас заяви, че арестът на сътрудник на генералното консулство на САЩ в Истанбул е „опит на някои турски официални лица да подкопаят отдавнашното сътрудничество между Турция и Съединените щати”.

Бас подчертава, че той не знае дали случаят е единичен, или американската страна трябва да очаква нови арести на турски граждани, работещи в американските консулства. 

Уреждането на този въпрос ще зависи от разговорите, които ще се проведат между правителствата на двете страни за причините за задържане на турския служител.  

САЩ спряха на 8 октомври издаването на неимиграционни визи във всичките си дипломатически представителства. Това бе реакция на арестуването миналата седмица на служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз, обвинен в опит в „нарушаване на конституцията” и „опит за сваляне на правителството на Турция”.

Анкара смята, че Топуз е бил член на групировката ФЕТО, която според турските власти стои зад опита за преврат в Турция през юли м. г.  

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре