Турският министър-председател Ахмет Давутоглу подаде оставка. Новината обяви самият премиер по време на пресконференция след заседание на управляващата Партия за справедливост и развитие (ПСР).

На заседанието беше решено на 22 май да се състои извънреден конгрес, на който се очаква да бъде избран нов лидер на партията. Според устава на управляващата ПСР лидерът на партията е и министър-председател.

„Реших, че смяна на ръководството е подходяща в името на единството на партията. Няма да участвам като кандидат на конгреса, който ще се проведе на 22 май”, заяви Давутоглу.

По думите му неговата оставка „не е избор, а нужда”. Той поясни, че не планира да напуска партията. 

Давутоглу подчерта, че никога не би казал лоша дума срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, чието приятелство цени повече от всичко. Като премиер обаче, той се противопоставяше открито на стремежите на президента за увеличаване на правомощията му.

Самият Ердоган пожела успех на Давутоглу и заяви, че оставката „е изцяло собствено решение”.

Спекулациите за оттеглянето на Ахмет Давутоглу се засилиха, след като в своя реч на 3 май премиерът заяви, че е готов да напусне всеки пост. По-рано, на среща на ръководството на ПСР, беше взето решение той да бъде лишен от правото да назначава местни партийни лидери.

„От много време се смята, че премиерът не одобрява желанието на държавняи глава Реджеп Ердоган да превърне Турция в президентска република”, коментира Би Би Си.

Политическите сътресения доведоха до срив на турската лира на международните пазари.

Вижте повече във видеото.