В обръщение към народа турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че разпуска президентската гвардия. Причината е, че, според властите, над 280 души от 2500 бойци са замесени в преврата.

Ердоган обяви и други мерки за гарантиране на сигурността в страна. В обръщение по телевизията, той призова сънародниците си към спокойствие.

Обяви още, че икономическото състояние на страната е отлично и Турция върви по правилен път.

След въвеждането на извънредното положение са затворени 15 университета, близо хиляда частни училища и 35 медицински заведения и са закрити близо 1200 фондации и сдружения.

Арестувани са 14 хил. души. „Този преврат не беше само срещу държавата, правителството и президента. Този преврат беше и срещу армията. От арестуваните, 123 са генерали, 282ма са висши офицери, 1559 са военни съдии и прокурори”, заяви Ердоган.

Превратаджиите са имали готови планове за управлението на страната, включително и за назначаване на нови висши кадри в управлението.

Властите обявиха, че са арестували племенника на Фетхуллах Гюлен и негова дясна ръка, който е бил влязъл в страната два дни преди метежа.