Турски войски атакуват ИДИЛ в Сирия и Ирак
Реджеп Ердоган заяви, че иракската армия не може сама да освободи Мосул
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Ердоган
Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че подкрепяни от страната му бунтовници от сирийската опозиция напредват към контролираното от групировката "Ислямска държава" село Дабик, разположено между Алепо и границата, съобщават световните агенции.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека, бойците, подкрепяни от турски самолети и танкове, се намират на около 2,5 километра от селището.

Дабик има силно символично значение за групировката ИДИЛ заради сунитско пророчество, според което селището ще бъде мястото на окончателната битка между християните и мюсюлманите, отбелязва АФП.

Скандал между САЩ и Русия в ООН след авиоудар в СирияДесетки правителствени войници бяха убити, а ИДИЛ беше допусната да овладее позиции в обсаден град

Турция започна на 24 август операция "Ефратски щит" в Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции , които Анкара разглежда като терористична организация. Южната ни съседка действа активно и в Ирак – въпреки протестите на Багдад.

Турската армия е поразила 80 цели на "Ислямска държава" в СирияДве от унищожените цели са били военни щабове на групировката

В черноморския курорт Ризе Ердоган днес подчерта, че турските военни ще останат в иракската тренировъчна база Башик, за да гарантират безопасността на родината си. Президентът напомни, че иракският премиер по-рано е помолил за изпращането на турските военни, за да обучат местните сили за сигурност.

Иракският парламент протестира срещу присъствието на турския контингент и даже заговори за преразглеждане на двустранните отношения. Реджеп Ердоган обаче изрази мнение, че без турско участие ключовият град Мосул няма как да бъде освободен от ИДИЛ.

Реджеп Ердоган: Турция е длъжна да победи ИДИЛТурският президент се закани и на ПКК и Гюлен

Междувременно, в Лозана започна международната среща за Сирия с участието на САЩ, Русия и основните страни от региона, които са замесени военно в конфликта.

Срещата на ниво външни министри, в която участват Русия, САЩ, Катар, Турция, Саудитска Арабия, Иран, Египет, Ирак и Йордания, както и пратеникът на ООН за Сирия, има за цел да намери начин за слагане край на конфликта, но надеждите за пробив са ниски, както признават самите участници.

Малко преди това държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров разговаряха на четири очи, за пръв път от началото на офанзивата на сирийския режим срещу контролираните от бунтовниците източни квартали на Алепо.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре