Адвокат заяви, че турски съд е оправдал двама мъже, които били обвинени, че са подтикнали и помогнали на по-младия си брат да застреля през 2005 г. сестра им в Германия, предаде „Асошиейтед прес”.

Хатун Сюрюджу, 23-годишна разведена майка, беше убита в Берлин от по-младия си брат на 27 февруари 2005 г. с три изстрела в главата - престъпление, описано от прокурорите като "убийство на честта". Той заявил, че семейната чест била опетнена, тъй като сестра му приела западния начин на живот, посочва ДПА.

По-младият брат, по това време тийнейджър, пое пълната отговорност за убийството и беше осъден от германски съд на 9 години и 3 месеца затвор през април 2006 г. По-възрастните братя на жената, в момента на съответно на 36 и 38 години, обаче бяха оправдани в Германия и заминаха за Турция. По-късно германски съд отмени оправдателната им присъда, а Турция се съгласи да започне дело срещу тях през 2016 г.

Съд в Истанбул оправда двамата мъже днес, като стигна до заключението, че убийството не е било "семейно решение", обясни активистката за правата на жените Лейля Сюрен.

Двамата по-възрастни братя бяха оправдани също така и по обвинение за незаконно притежание на оръжие.