Гръцките власти са арестували осем души на борда на турски военен хеликоптер, който е кацнал в северния град Александропулис днес по обед, предаде „Ройтерс”, като се позова на вътрешното министерство на страната.

Турците са поискали политическо убежище.

Държавната телевизия Е Ер Те съобщава, че има сериозна вероятност пристигналите с хеликоптера да имат участие в опита за държавен преврат. Знае се, че опиталите се да свалят Реджеп Ердоган военни разполагат с няколко вертолета. Два бяха свалени от изтребители през нощта.

Военният министър Мевлют Чавушоглу обяви, че официално е поискал връщането на войниците от гръцката страна.

Гръцкото правителство заяви, че турският хеликоптер ще бъде върнат възможно най-скоро на турските власти, предаде Асошиейтед прес.

Атина ще проучи искането на турската страна за екстрадиция на военните, които в момента са задържани, посочи говорителката на правителството Олга Геровасили. "Ще следваме процедурите на международното право. Ние обаче много внимателно разглеждаме факта, че турските военни са обвинени в своята страна за нарушаване на конституционния ред и опит за премахване на демокрацията", добави тя.

Междувременно обаче се появи информация, че участници в преврата са превзели фрегата в базата Голчук и държат за заложник началника на флота.

Турският премиер Бинали Ялдъръм обяви, че в сблъсъците между метежници и лоялни на правителството сили са загинали 256 души, голяма част от които – цивилни. 1440 са ранените. 2839 военни са арестувани. 20 от организаторите на пуча са били убити, а 30 са зад решетките.

„Турската конституция не предвижда смъртно наказание, но ще положим усилия, така че подобно нещо да не се случи отново”, заяви премиерът. Конституционният съвет на Турция ще обсъди днес връщането на смъртното наказание в страната в светлината на опита за военен преврат.

Според управляващите, зад събитията от последните часове стои бившият съюзник на Ердоган Фетуллах Гюлен – светски настроен духовник, който живее в САЩ. Бинали Ялдаръм обяви, че всяка държава, която подкрепя Гюлен, може да счита, че е в състояние на война с Турция.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен