Докато властите в Турция продължават с масовите уволнения и арести след опита за държавен преврат и президентът Реджеп Ердоган използва все по-твърда реторика срещу западните страни, подкрепящите властта в Анкара пропагандисти се опитват да „продадат” официалната версия за събитията в южната ни съседка на потребителите в социалните мрежи по света.

Иронията в случая е, че самият държавен глава нееднократно се е изказвал критично срещу социалните мрежи, от които тръгнаха много от корупционните скандали на най-високо ниво в Турция през последните години. В един момент достъпът до някои от тях беше ограничен в страната.

„Това видео за преврата в Турция беше забранено в САЩ” – клип с такова заглавие обикаля социалните мрежи и... държавните или проправителствени медии в южната ни съседка. Според създателите на видеото, то обяснява случилото се преди седмица, като пренася действието зад Океана.

Кадрите са комбинация от телевизионни репортажи от нощта на 15 юли и холивудски блокбастъри като „Денят на независимостта 2”. На моменти са вкарани и култови откъси от по-стари продукции (сред които – прословутото „Това ескалира бързо!” от „Новинарят”).

На фона на игрива музика глас зад кадър с нарочно търсен тексаски акцент описва сценарий, при който Конгресът е бомбардиран, „тюлени” атакуват хотела на президента, той се качва на „Еър Форс 1”, сменя го с немаркиран самолет и избягва не един, а два изтребителя, докато междувременно църквите призовават хората да се вдигнат срещу метежниците.

„Какво би станало, ако този американец, който е планирал всичко това, живее комфортно в своето имение на 5000 мили и ние желаем да си го върнем ЗАЩОТО ИМАМЕ ДА СИ ПОГОВОРИМ?!”, пита гласът зад кадър, докато се показват въздушни кадри от имението на духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен. Той от години живее в САЩ и след опита за преврат разговорът между Вашингтон и Анкара излезе извън добрия тон заради искането той да бъде върнат в родината си.

„Подгответе се, екстрадицията идва” – с тази парафраза на „Игра на тронове” приключва клипът.

Той е качен от профил, наречен BRKN TV, който е активен в социалните мрежи от 19 юли т.г. и няма информация за контакти. Другото видео, което е качено от него, е анимация, която представя опита за преврат като чат в „Уатсап”, в който ФЕТО (използвано в турските медии съкращение за организацията на Гюлен-б.р.) и „Хунтата” се опитват да премахнат Ердоган, но той ги надхитрява с помощта на народа, джамиите и медиите.

Видеото е качено на английски, френски, немски и арабски.

„Американският” клип на BRKN беше отразен даже от Анадолската агенция, която през последните дни усилено критикува западните медии заради прокрадващите се в тях съмнения, че вместо да изчисти Турция от заговорници, Реджеп Ердоган цели да установи едноличен режим.

Така за британския вестник "Дейли Мейл" беше написано, че е "достигнал нови низини", след като си позволил да "обиди" президента, наричайки го "тиранин".

В момента действащият Закон за извънредното положение от 1983 г. предвижда затвор за публикуване на "преувеличени" или "лъжливи" информации в медиите. Опасенията на много анализатори са, че това би заглушило опозиционните средства за масово осведомяване в Турция.