Турската полиция разпръсна със сълзотворен газ стотици демонстранти в Анкара
Те се бяха събрали, за да почетат паметта на жертвите на атентата в столицата от миналата година
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Годишнина от атентата в Анкара
Снимка: Reuters

Турската полиция разпръсна със сълзотворен газ стотици демонстранти, събрали се да почетат паметта на жертвите на кървавия атентат в Анкара от миналата година.

От съображения за сигурност в деня на годишнината от инцидента полицията забрани всякакви масови прояви в турската столица. Тя блокира пътищата, водещи към мястото на възпоменанието и планираното дотам мирно шествие.

Избягвайте митинги в Турция, съветват от външното ни министерство Бъдете внимателни в центъра на Анкара и Истанбул, препоръчват българските власти след кървавия атентат в събота

Това обаче провокира сблъсъци между демонстрантите и служителите на реда.

Активистите хвърляха коктейли Молотов към полицаите. Те пък отговориха със сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми, за да ги разпръснат, и задържаха 60 души.

Все пак властите позволиха на близките на жертвите и на някои представители на граждански организации да положат карамфили на мястото.

Преди една година на 10 октомври беше извършено най-смръртоносното нападение в историята на страната. При двоен самоубийствен атентат срещу мирна демонстрация на столичната гара загинаха над 100 души, а 500 бяха ранени. Властите обвиниха за него групировката „Ислямска държава”.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре