Турската лира продължава да пада и днес достигна нов исторически минимум спрямо долара, преминавайки 2,60 лири за долар. Спадът ѝ се ускорява от натиска на правителството върху централната банка, което безпокои пазарите, предаде агенция Франс прес.

Курсът на турската валута по обяд беше 2,60 за долар, което е ново рекордно поевтиняване.

Турската лира поевтиня силно и спрямо еврото и 2,86 лири се разменят за едно евро. Турската валута поевтиня с над три процента от началото на седмицата и от края на януари е загубила над 10 процента от стойността си спрямо долара.

Турската лира вече поевтиня спрямо долара, тъй като политиката на Управлението за федерален резерв на САЩ направи долара по-скъп, но освен това ѝ се отразяват все по-агресивните изявления на управляващите консерватори срещу предпазливата политика спрямо лихвите на централния банкер Ердем Башчъ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от месеци настоява финансовата институция да намали значително лихвените си проценти, за да запази равнището на растеж преди изборите на 7 юни. Ердем Башчъ обаче отказва, тъй като инфлацията не е овладяна.