Москва води безмислостна кампания на бомбардировки, предназначени специално да „прогонят” туркменското малцинство от Северозападна Сирия. Това каза туркменският политически лидер Абдурахман Мустафа пред вестник „Индипендънт”.

По думите му Русия се опитва да прочисти района, за да обособи безопасен анклав на техния съюзник Башар Асад. Мустафа допълни, че почти не може да се оцелее с тези бомбардировки, които са концентрирани в района на Латакия.

Сирийските правителствени войски и техните съюзници воюват в региона с бунтовнически групи, като сред тях са и туркменските бригади. „Ако има разделяне на Сирия и Асад се готви да изгради своя собствена държава в Латакия, Байърбучак е стратегически пункт и туркмените трябва да бъдат изтласкани”, смята Мустафа.

Според него руската авиация бомбардира цивилни обекти в района, включително лагер за разселени цивилни и една лечебница, и апелира светът да помогне на туркмените.

„Мога да кажа, че Турция винаги ни е подкрепяла”, каза Мустафа, но не опроверга твърдението, че туркменските части получават подкрепа от Анкара.