Турция свали руски самолет Су-24 на границата си със Сирия. Инцидентът е станал в района на турската провинция Хатай и сирийската Латакия.

Двамата пилоти са успели да катапултират. Единият от тях вече е заловен от туркменските сили в района, а другият все още се издирва.

Москва потвърди за инцидента, но настоя, че самолетът ѝ не е напускал сирийското въздушно пространство.

Два военни самолета доближиха турската граница със Сирия и бяха предупредени, преди единият от тях да бъде свален, заяви официален турски представител пред агенция Ройтерс.

Според информацията на Турция въздушното пространство на страната е било нарушено неколкократно. Два турски изтребителя Ф-16, които патрулирали по границата, са участвали в свалянето на чуждия самолет.

Свалената машина е паднала на сирийска земя на 1-2 километра отстояние от турската граница в район, където живеят тюркмени (тюркски етнос, с който Турция има етнически и езикови връзки).

Снимка: Reuters

Руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, обяви, че Су-24 е катастрофирал в Сирия в резултат на обстрел от земята. Машината е летяла на 6000 м височина само над територията на Сирия и това може да се види и от обективни средства за контрол, заяви ведомството.

Турските власти не съобщават чий е бил самолетът, но настояват, че са го предупредили 10 пъти, преди да го свалят.

Според Анкара сваленият самолет е бил в турското въздушно пространство в продължение на 5 минути.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е бил осведомен за станалото, а премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че е поискал консултации с НАТО, ООН и засегнатите страни.

Първите кадри от инцидента показват как самолетът се гори във въздуха, а останки падат в планинска верига от сирийската страна на границата, в провинция Латакия, района на село Ямани.

Снимка: Twitter

Турският премиер Ахмет Давутоглу нееднократно предупреди Москва, че при евентуално неправомерно навлизане в турското въздушно пространство, Анкара ще действа съобразно правилата за реакция на въоръжените сили.

Русия започна военна кампания в Сирия през септември. Според Москва силите им се целят само в „терористи” и техни цели. По данни на западни експерти обаче руските изтребители водят кампания срещу сирийските бунтовнически групи, подкрепяни от Запада.

  • Отвориха черната кутия на сваления руски Су-24 (ВИДЕО)
  • Путин: Нямаме проблеми с турците, а с властта в Анкара
  • Откриха черната кутия на сваления руски военен самолет
  • Ердоган: Анкара ще намери алтернативни на Русия доставчици на петрол и газ
  • Посланик Гьокче: Санкциите на Русия няма да поставят Турция на колене
  • САЩ възпират Турция от военно участие в Сирия
  • НАТО обсъжда отношенията си с Русия на среща в Брюксел
  • Путин повтори: Турция свали самолета ни заради петрола на ИДИЛ
  • И наши превозвачи пострадаха от търговската война на Русия и Турция
  • Русия вече не иска турски плодове и зеленчуци