Турция след референдума: Протести и извънредно положение
Лидерът на основната опозиционна партия в Турция обяви, че е доволен, че близо 50% от гласувалите са защитили демокрацията. Според експерти с това изказване опозицията прави крачка назад
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 7
    1
Протест срещу Ердоган
Снимка: EPA

Противниците на конституционните промени, разширяващи правомощията на президента в Турция, излязоха за втора поредна вечер на протести, предаде специалният пратеник на bTV Петър Нанев.

Според официалните данни от турския Върховен избирателен съвет на вота в неделя малко над 51% от гласоподавателите са подкрепили реформите.

Демонстрации снощи имаше на различни места в Истанбул, като кварталите „Бешикташ“ и „Кадъкьой“. Протестиращите не признават резултатите от референдума.

Стотици в Истанбул за Ердоган: Убиец! Крадец! (СНИМКИ)Президентът: "Доколкото виждам, онези пак са наизлезли с тенджерите и тиганите"

Това са малки за мащабите на Турция протести – от по 1000 – 2000 души, но именно с такива малобройни акции в защита на парка „Гези“ започнаха размириците през 2013 г., припомни Нанев.

Големите медии в Турция не отразяват това недоволство. В реч пред свои привърженици в Анкара пък президентът Реджеп Тайип Ердоган го иронизира, като каза: „Виждам, че онези с тенджерите и тиганите пак са излезли“.

На този фон вчера Съветът за национална сигурност реши да удължи извънредното положение в страната. Утре предстои парламентът да гласува това решение, но едва ли ще има проблем то да бъде одобрено.

Мярката беше въведена на 19 юли – дни след неуспешния опит за преврат.

Вижте повече във видеото:

Що се отнася до референдума, международните наблюдатели обявиха, че той е далеч от признатите стандарти. Ердоган обаче контрира, че Турция не признава оценката на Европа, пред чийто врати чака вече 50 години.

Същевременно лидерът на основната опозиционна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу обяви, че е доволен, че близо 50% от гласувалите са избрали отговор „Не“, като така са защитили демокрацията и републиката. Според някои експерти това изказване признава резултата от вота и с него опозицията прави крачка назад.

  • 7
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре