Турските власти се зарекоха напълно да прочистят границата на държавата от бойци на "Ислямска държава". Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Изявлението му идва два дни след самоубийствения атентат по време на кюрдска сватба в югоизточния град Газиантеп.

По последни данни загиналите при терористичния акт са 54 души, 22 от които деца. Източник от силите за сигурност заявил пред Ройтерс, че взривното устройство, използвано при атаката, е същото като тези при атентатите в Суруч и Анкара през юли и октомври миналата година, които отнеха живота на над 100 души. Турските власти смятат, че и трите нападения са дело на "Ислямска държава."

"Първоначалните резултати от разследването показват, че нападението е извършено от Даеш. Напоследък групировката се опитва да направи реорганизации или замяна на свои хора в Газиантеп. Извършени бяха множество операции и те все още продължават", заяви турският премиер Реджеп Ердоган.

Окървавената сватба предизвика масов антиправителствен протест в Истанбул. Демонстрантите обвиниха властите за трагедията и настояха за спиране на сраженията, които армията води с кюрдски бойци в Югоизточна Турция.