От октомври догодина Европа може да отмени визите за турските граждани. Общността ще даде на Турция три милиарда евро помощ. Започват и преговори за приемане на страната в Евросъюза.

В замяна Турция ще контролира строго бежанския поток към Европа. Анкара трябва незабавно да приема обратно всички незаконно влезли в Европа бежанци, които са преминали през Турция.

ЕС от месеци се бори с безпрецедентна бежанска криза и всички опити на Брюксел да реши проблема до момента удрят на камък. Именно заради това Турция е в изгодна позиция за преговори.

Според чернова на окончателния документ, южната ни съседка ще получи над 3 млрд. евро, за да подобри условията на живот за 2.2 млн. сирийци, живеещи на нейна територия. От 2016 г. ще бъдат премахнати визовите ограничения, а освен това преговорите за присъединяване към ЕС ще бъдат подновени.

Вече десетилетие Анкара работи за своето членство в общността, но проблемите със спазването на основни човешки права, свободата на медиите и независимостта на съдебната система спъваха процеса. Според запознати с черновата, всички тези въпроси са останали на заден план.

„Днес е исторически ден за нашия политически процес за присъединяване към Европейския съюз. Лидерите на 28 държави се срещат на европейско-турска среща на върха. Днес с тези лидери споделяме бъдещата съдба на нашия континент и глобалните предизвикателства пред света”, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу.

Българският му колега Бойко Борисов посочи, че нашата страна не е за пълно отпадане на визите, а само за свободно пътуване на държавни и общински служители, както и представители на бизнеса.

По думите му Турция може да бъде включена в т.нар трети списък на сигурни страни.

Той обясни, че все още не е обсъдено откъде ще бъдат събрани 3-те млрд. за Турция, но няма да подкрепи парите да дойдат от кохезионните фондове.

Другите политически коментари

Евролидерите подходиха към срещата с оптимизъм.

„Нашата основна цел е спирането на мигрантския поток към Европа. След много седмици къртовски труд и тежки преговори ние стигнахме до споразумение, което - надявам се, ще бъде прието от всички страни. Турция също така е ключов партньор в борбата с тероризма и ние се нуждаем от по-добра координация и по този въпрос”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Гемранският канцлер Ангела Меркел допълни: „Турция е приютила близо 2 милиона бежанци, а получава твърде малка международна подкрепа. Така че Анкара има основания да очаква от страните членки на Европейския съюз подкрепа как да се справи с тази задача”.