В големите градове на Турция са повишени мерките за сигурност във връзка с информацията за възможни атентати.

В Истанбул в туристическите райони и местата на големи струпвания на хора дежурят допълнителни полицейски сили, а специалните части се намират в режим на повишена готовност. Повишено е полицейското присъствие в транспорта, засилено е наблюдението над площад Таксим, предаде Агенция „Фокус”.

Подобни мерки са предприети и в Анкара.

Повишените мерки за сигурност не влияят на туристите в градовете или курортите. В туристическите региони не се наблюдават признаци за извънредна ситуация.

Най-забележими мерки са сигурност са предприети в югоизточните части на Турция, особено в районите, граничещи със Сирия и Ирак. В района Елбейли, провинция Килис, на юг от който се намира сирийска територия под контрола на ИДИЛ , се копае широк ров с цел предотвратяването на проникване на екстремисти на територията на Турция. На тактическите височини позиция са заели танкове и друга бойна техника. Дулата на оръдията са насочени към Сирия.

По редица междуградски пътища са поставени допълнителни патрули, в чиято задача влиза избирателна проверка на автомобили с цел недопускането на проникването на заредени с експлозив превозни средства или автомобили, превозващи терористи в големите градове.
По-рано бе съобщено, че управлението на полицията в Истанбул е изпратило писмо до учрежденията и фирмите в града писмо с предупреждение относно опасността от атентати.
В писмото се отбелязва, че терористична заплаха има по отношение на местата на масово струпване на хора, държавните учреждения и предприятията, във връзка с което полицията призовава за повишена бдителност.

„Полицията на Истанбул е получила информация относно това, че терористични организации могат да извършат атентати срещу обществения транспорт в редица централни райони на града“, се посочва в писмото.

Над 1000 души са задържани в резултат на провежданите от турските сили за сигурност операции в последните дни. В изявление на администрацията на премиера на Турция се посочва, че в резултат на операциите на органите на реда срещу забранените в страната организации ПКК, РФНО и ИДИЛ в 34 града на територията на цялата страна за задържани 1050 заподозрени, за които се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност или застрашават живота на мирни граждани.