Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й, предаде Асошиейтед прес.

Давутоглу отново разкритикува въздушните удари на Русия срещу Сирия, подчертавайки че те поразяват цели на умерената сирийска опозиция и подсилват "Ислямска държава". По думите на премиера само два от общо 57 въздушни удара на Русия в Сирия са поразили "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Турският правителствен глава заяви, че не желае сирийският конфликт да се превръща в криза между НАТО и Русия. Той настоя Москва да уважава позициите на Турция по отношение на сигурността.

Руски военни самолети нарушиха турското въздушно пространство в два случая през уикенда, предизвиквайки остри протести на съюзниците на Турция в НАТО. В отговор Турция вдигна свои изтребители Ф-16 и повика посланика на Русия, за да му връчи протест.

По-рано министерството на външните работи на Турция съобщи, че страната е отворена към идеята за среща между турски и руски военни представители в Анкара, за да се избегне бъдещо навлизане на руски самолети в турското въздушно пространство.