Турски лидери посочиха за първи път днес, че в чистката след осуетения военен преврат, критикувана в чужбина заради нейните мащаби, може да са били допуснати "грешки", съобщава АФП, цитирана от БТА.

Ако е имало грешки, ние ще ги поправим, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. Агенция Франс прес отбелязва, че това е нов тон на изказванията в Турция, където преследването на привърженици на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен за организирането на опита за преврат, доведе до радикална чистка в армията, правосъдието, образованието и медиите.

Гражданите, които не са свързани с тях /привържениците на Гюлен - бел. АФП/, трябва да се успокоят, тъй като няма да им бъде направено нищо лошо, добави Куртулмуш на пресконференция. Но тези, които са свързани с живеещия в САЩ проповедник, трябва да се страхуват. Те ще платят скъпо, посочи турският вицепремиер.

Анкара поиска от Вашингтон екстрадирането на Гюлен, припомня АФП.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм също спомена възможността сред хилядите засегнати от чистката да има такива, които са жертва на произвол.

В ход е щателна работа във връзка с тези, които бяха отстранени от длъжност, посочи премиерът, цитиран от Анадолската агенция.

Със сигурност сред тях има такива, които са били жертва на неоснователни процедури, призна Йълдъръм, възприемайки също примирителен тон, който не бе познат в Турция след опита за преврат.

Ние не твърдим /по повод на несправедливости - бел. АФП/: "няма такива", каза премиерът. Ние ще направим разликата между тези, които са виновни, и тези, които не са, добави той.

Над 18 000 души бяха задържани в рамките на разследването на осуетения преврат на 15 юли, като близо 10 000 от тях са обект на съдебно преследване и са поставени в предварителен арест, включително журналисти. Над 50 000 души бяха отстранени от длъжност.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер критикува миналата седмица чистките, които са "надхвърлили всякаква мярка" и заяви, че не може да се запази мълчание на фона на мащаба на арестите.

Страна, която изпраща в затвора своите собствени преподаватели и своите собствени журналисти, хвърля в затвора бъдещето си, изтъкна на свой ред италианският премиер Матео Ренци.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган призова страните от Запада да не се месят във вътрешните работи на Турция. Някои ни дават съвети, твърдят, че се тревожат. Не се бъркайте в чужди работи!, призова Ердоган.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен