Турция е пред ключовия избор в най-новата си история.  В неделя съседите ни избират дали да дадат повече правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Две ключови думи – „Да” и „Не”, вълнуват турците днес. Засега социолозите дават равни шансове за двете позиции.

Едните са против предложените промени в конституцията. Те са опонентите на президента Ердоган и управляващата му Партия на справедливостта и развитието. В тяхно лице са симпатизантите както на кемалистката републиканска народна партия партия, така и на прокюрдската Народна демократическа партия.

Айшан е противник на предложените промени в конституцията и ще гласува с „Не" в неделя. „Този референдум е за нашето оцеляване. Страната ни става все по-ислямистка. Вече не се чувстваме свободни. Всяка изречена дума може да ни прати в затвора”, казва тя.

Пред офиса на управляващата партия, където раздават агитационни материали в подкрепа за „Да" на референдума, са на коренно противоположното мнение.

Ердоган няма да бъде диктатор. Ние просто искаме промяна на системата и парламента. Ако Ердоган започне да се държи като диктатор, ще направим революция срещу него”, категоричен е Аран Челик.

За какво всъщност ще гласуват турците в неделя? Сред най-важните от 18-те предложени поправки в конституцията е, че постът министър-председател ще отпадне, министрите ще се назначават от президента, а турският парламент няма да може да инициира вот на недоверие, обяснява журналистът Мехмет Юмер.

„Президентът ще си остане и лидер на партията, така че основните правомощия, с които президентът може да разполага, са, че той ще управлява страната фактически, защото отпада постът министър-председател”, посочи той.

Ако референдумът мине с повече гласове „Да", към новата система на управление ще се премине през 2019 г.