Турция отново заплаши ЕС, че ще престане да спира мигрантите
В Измир беше арестуван отново братът на Фетхуллах Гюлен
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    3
Омер Челик
Снимка: EPA

Турция ще спре да ограничава достъпа на мигрантите до границите Европейския съюз, ако до края на годината турските граждани не получат право да пътуват без визи в него, заплаши отново турският министър по въпросите на ЕС Омер Челик.

ЕС и Турция имат споразумение за либерализирането на визовия режим и реадмисия на мигранти. За да влезе в сила то, ЕС настоява Турция да промени своите антитерористични закони. Анкара пък заплашва да престане да спира мигрантите по пътя им към западните страни.

ЕС и Турция се разбраха по основните принципи за разрешаване на кризата с бежанцитеТурция ще приема обратно нередовните мигранти, заловени в турски водим, а ще получи допълнително 3 млрд. евро след 2018 г.

Братът на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ и когото Анкара обвинява за опита за преврат в Турция през юли, беше арестуван отново, предаде турската частна агенция Доган, цитирана от ДПА. Той беше задържан от полицията в Измир и в началото на месеца.

Прокуратурата обвинява Кубеттин Гюлен, че е част от терористична организация. Той обаче отрича всички обвинения и твърди, че такава организация няма.

Извънредното положение в Турция продължава още три месецаМеждувременно вчера стана ясно, че страната се готви да организира референдум за президентска република

Анкара въведе извънредно положение в страната след опита за преврат и предприе мащабна кампания в армията и държавния сектор за отстраняване на предполагаеми поддръжници на Фетхуллах Гюлен.

Турските власти поискаха официално 78-годишният ислямски проповедник да бъде екстрадиран от САЩ – нещо, което САЩ за момента отказват да изпълнят.

  • 5
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре