В петък турските власти огласиха вземането на контрол над 10-та по големина банка в страната – банка Айса, която е свързана с приемания като враг бивш съюзник на президента Реджеп Ердоган – теологът Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ, предаде Франс прес.

Съобщението за медиите на Агенцията за банково регулиране и надзор гласи, че управлението на банката е предадено на държавния Фонд за осигуряване на спестовните влогове. Това стана само 8 дена преди насрочените за 7 юни парламентарни избори.

АБРН оправда решението си с "проблемите" в дейността на банката, тъй като "финансовата структура и начинът на избор на членовете на борда на директорите съставлява опасност... за доверието и стабилността на финансовата система".

Турското правителство започна поредна вълна на действия срещу последователите на Гюлен през февруари. Целият управляващ екип на банката беше уволнен като оправданието за това беше липсата на прозрачност за дейността в трезора. Назначен беше нов директорски борд.

Предишното управително тяло на банката определи стъпките на правителствените институции като "нелегални", а опозицията отхвърли действията на властта като скандални.

Някогашен съюзник на Ердоган в борбата със светски настроените военни, Гюлен беше обявен за негов враг заради скандала с корупция по високите етажи на турската власт, който се развихри в края на 2013 г.

От тогава Ердоган взе на мушка нарочени за поддръжници на религиозния водач служители на полицията, правосъдието и други държавни институции, защото министри и дори членове на семейството на президента бяха замесени в най-големия корупционен скандал в югоизточната ни съседка.

Гюлен живее в САЩ и е начело на влиятелна мрежа от училища, благотворителни фондации и организации, базирани в Турция и по други държави на света.

Ердоган обвинява Гюлен и неговите поддръжници за създаване на "паралелна държава", за измисляне на корупционния скандал и широки връзки в медиите. По този начин, според сегашния премиер, имало опит за сваляне на турското правителство.