Турция отбелязва година от опита за преврат
В цялата страна има церемонии
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    5
турция, преврат
Снимка: Reuters

Турция отбелязва една година след неуспешния опит за преврат с церемонии в цялата страна. В навечерието на годишнината, турското правителство уволни над 7000 полицаи, държавни служители и преподаватели. 

15 юли 2016 година. Привечер танкове блокират двата моста над Босфора в Истанбул. Войници стрелят по цивилни, военни самолети прелитат над Анкара. Няколко часа по-късно властта взема положението в свои ръце. Година по късно Турция още е в извънредно положение, а арестите и уволненията продължават.

Спорно тържество в Разград за годишнината от пуча в ТурцияОрганизира го консулството в Бургас, не е обявено официално

„Питат колко хора са освободени от работа, как ще изкарват прехраната си? Защо да ни е грижа? Държавата се грижеше за тях, а те я предадоха”, заяви президентът Реджеп Ердоган.

Досега са арестувани 50 000 души. Уволнени са 150 000 държавни служители, военни, полицаи и учители. Според правителството мрежата на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат, при който загинаха 250 души, а над 2200 бяха ранени. 

Гюлен за събитията в Турция след преврата: Животите на невинни бяха почернениДуховникът обвини Реджеп Ердоган, че провежда "лов на вещици"

Годишнината се отбелязва със специално заседание на парламента, възстановка на събитията, поход на националното единство и бдение, при което имами в цялата страна четат Корана едновременно. 

Кулминацията ще бъде два часа и половина след полунощ, когато Ердоган ще държи реч в парламента. Точно в часа, когато сградата беше нападната.

Според журналиста и бивш главен редактор на вестник "Заман" Мехмед Юмер Турция е все по-разделена.http://btvnovinite.bg/article/svetut/godina-ot-opita-za-prevrat-v-turcija-otkrivat-memorial-v-pamet-na-zhertvite.html

Година от опита за преврат в Турция: Откриват мемориал в памет на жертвите  Той ще се казва "Паметник на мъчениците от 15 юли"

Според Юмер трябва да се осъди атаката срещу легитимно избраното правителство, но година по късно Турция е разединена. Журналистът цитира данни на "Амнести интернешънъл" за масовите арести.  „От 2016-та до началото на 2017-та година 182 журналисти са в затворите без обвинителни актове, те биват арестувани хвърляни в затворите и обвинителните актове се пишат впоследствие”, каза той.

Дори и походът на справедливостта, оглавен от опозицията, не дава отговор какво ще направят противниците на властта оттук насетне.

Бинали Йълдъръм благодари на Борисов за подкрепата на България по време на опита превратаТурция подготвя големи чествания за годишнината от опита за преврат

Юмер посочва, че походът на справедливостта показва язвата на турското общество, турците вече са изгубили надежда всякаква след като няма справедливост.

Според него официалната власт ще продължи да поддържа максимално дълго енергията в турското общество, зародила се в нощта на преврата, когато хората излязоха  срещу танковете в подкрепа на Ердоган. 

  • 2
    5
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре