Турски съд нареди да бъдат освободени под гаранция осем правозащитници, обвинени във връзки с терористични организации, предадоха Ройтерс и ДПА.

Това се случва месец преди началото на процеса срещу тях, насрочен за 22 ноември.

Сред освободените са двама чужденци – германският гражданин Петер Щойднер и шведът Али Гарави, като и директорката на турския клон на „Амнести интернешънъл“ Идил Есер, чието задържане предизвика международни критики.

Идил Есер
Снимка: Reuters

Процесът срещу общо 11 правозащитници предизвика сериозно напрежение между Турция и Европа. Двама от тях вече бяха пуснати под гаранция малко по-рано.

Повечето бяха задържани през юли след участието си в симпозиум по дигитална сигурност, състоял се на остров в Мраморно море край Истанбул.

Петер Щойднер
Снимка: Reuters

Обвиненията срещу тях са за връзки с терористични организации, сред които Кюрдската работническа партия (ПКК) и мрежата на намиращия се в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е „мозъкът“ зад опита за преврат в Турция през юли м.г. Според организаторите на симпозиума от „Амнести интернешънъл“ тези обвинения са абсурдни.

Али Гарави
Снимка: Reuters

Сред подсъдимите е и председателят на турския клон на международната правозащитна организация Танер Кълъч, който обаче остава в ареста, защото срещу него има повдигнато обвинение в тероризъм и по друго дело.